Innehållet i boken

Tommy Nilssons nya bok Förr och nu i Ronneby kommun, årgång 2012, är på 256 sidor och innehåller hela 325 bilder i färg och svartvitt.

I boken möter du omkring 1 500 personer på bild. Majoriteten är människor som bor eller har bott i Ronneby kommun. Men även artister och kändisar, som i olika sammanhang gästat Ronneby kommun, finns med i boken.

I kapitlet En resa i Ronneby kommun, får du på 88 sidor möta människor i olika åldrar runt om i hela Ronneby kommun. Nytagna bilder varvas emellanåt med 20 år gamla – eller ännu äldre – bilder på människor, företag och platser du möter i nutid.

Till skillnad från 2011 års ”Ronnebybok”, får du i ”Ronnebyboken” 2012 flera längre och berättande kapitel om enskilda människor, företag eller platser. Exempel på sådana kapitel är ”Armén som kämpar för utsatta människor”, ”Från macken Murco till träffpunkten på Statoil”, ”Dumpersföraren som företräder företagarna i Ronneby kommun”, ”Ryttarföreningen som firade 50 med nytt ridhus”, ”Sångerskan från Sörby – sin tids Sanna”, ”Solstollen från Saxemara”, och ”En grillad med bröd hos Bettan i Bräkne-Hoby”.

I kapitlet ”På Skogsgårdsskolan i Ronneby för 25 år sedan”, möter du tonåringar som var elever på Skogsgårdsskolans högstadium i Ronneby på 1980-talet. I dag har tonåringarna vuxit upp till medelålders män och kvinnor i 40-årsåldern. Hur eleverna och deras lärare såg ut på 1980-talet, få du se på många bilder i detta kapitel.

Om i år 25-årsjubilerande Kulturcentrum i Ronneby, får du läsa om och se många bilder från i kapitlet ”Centrum för Ronnebys kultur under ett kvarts sekel”.

Hela 70 sidor långt är kapitlet ”Affärer och företag med anor”. Där möter du massor av profiler inom handel och företag i Ronneby under årens lopp. Några av affärerna finns inte kvar sedan något år tillbaka, men de allra flesta har funnits i 40-50 år eller ännu längre, och existerar fortfarande 2012.