Innehållet i boken

Tommy Nilssons nya bok Förr och nu i Ronneby kommun, årgång 2013, är på 256 sidor och innehåller hela 304 bilder i färg och svartvitt.

I boken möter du omkring 1 800 personer på bild. Majoriteten är människor som bor eller har bott i Ronneby kommun. Men även artister och kändisar, som i olika sammanhang gästat Ronneby kommun, finns med i boken.

I kapitlet "Tre skolor i Ronneby", möter du elever och lärare på Fredriksbergsskolan, Snäckebacksskolan (Samrealskolan), och Knut Hahnsskolan från 1942 fram till 2013. "I maktens korridorer" handlar om politiker och tjänstemän på stadshuset i Ronneby förr och nu. "Kallinge anno 1991 – samhälle i förvandling" berättar om ett dramatiskt år då det gamla brukssamhället förändrades rejält.

Du får också läsa om "Affärer och företag i centrala Ronneby", både sådana som funnits förr och de som finns i dag 2013. I "Sigge, Lill-Damma" och andra lirare", får du ta del av fotbollshistoria i Ronneby BK och Saxemara IF, medan "Från sjöisar till konstfrusen isbana" berättar bandyns historia med fokus på Fredriksbergs BK och Reddens IF. Ett av bokens kapitel handlar om Posten i Ronneby, och de människor som jobbar eller har jobbat där.

Ständigt sker förändringar i vårt samhälle, vilket kapitlet "Så nära, och nu borta…" ger flera exempel på. "Ronnebyböckerna" kan ses som ett försök att dokumentera historien om människorna i Ronneby kommun på ett lättöverskådligt sätt. I de tidigare fyra "Ronnebyböckerna" har mellan 6 000 och 7 000 av Ronneby kommuns 28 000 invånare funnits med på bild. I 2013 års bok blir det omkring 1 800 personer till, i en härlig blandning av kända och okända, unga och gamla.

"Ronnebyboken" 2013 är den femte i ordningen av Tommy Nilssons böcker om livet och människorna i Ronneby kommun. Böckerna är mycket eftertraktade samlarobjekt och svåra att få tag i efterhand, då de säljs slut snabbt. Dock kan något enstaka exemplar av årgång 2001, 2011 och 2012 fortfarande finnas kvar, hör med Tommy Nilsson om detta!