Innehållet i boken

Tommy Nilssons nya bok Förr och nu i Ronneby kommun, årgång 2014, är på 256 sidor och innehåller hela 281 bilder i färg och svartvitt.

I boken möter du omkring 1 600 personer på bild. Majoriteten är människor som bor eller har bott i Ronneby kommun. Men även artister och kändisar, som i olika sammanhang gästat Ronneby kommun, finns med i boken.

Naturligtvis går det inte här att räkna upp allt som ryms på 256 sidor och 281 bilder i den nya "Ronnebyboken" 2014. Men helt kort följer här något om bokens innehåll.

Förr och nu i Ronneby kommun, årgång 2014, är en bok där både kändisar och människor i vardagslivet samsas om utrymmet i den 256 sidor tjocka boken. Tommy Nilsson garanterar att alla boende i Ronneby kommun kommer att känna igen någon eller några i boken.

Men han garanterar också att ingen av bokens läsare känner igen alla de drygt 1 600 personer från olika tidsepoker, som finns på bild i boken. 281 bilder i färg och svartvitt från 1920-talet fram till 2014, visar ett Ronneby kommun som påtagligt förändrats bara under de senaste åren.

I bokens inledande kapitel "I Ronneby kommun år 1989", tas läsarna med på en resa runt hela kommunen, som det såg ut för exakt 25 år sedan. Det var då man betalade 4.30 kr litern för bensinen. I kapitlet påminns också om många affärer och företag som fanns då, men som nu är historia.

Många av bokens berättelser och bilder är daterade 1989. Med facit i hand, är det 2014 spännande att se hur det som var självklart och vardag då, nu inte längre existerar och nästan glömts bort.

Två mycket kända idrottsprofiler, som just i år skulle fyllt 100 år, presenteras i kapitlet "Ronneby-Andersson" och "Kallinge-Karlsson" – två idrottsprofiler födda år 1914". Det handlar då om Bertil Andersson, allmänt känd som "Ronneby-Andersson". Bertil tillhörde världseliten i medeldistanslöpning, och var kommunens störste kändis på 1930-talet och 1940-talet.

"Kallinge-Karlsson" hette i det civila Gunnar W Karlsson. 1936 deltog han som gymnast i OS i Berlin, och blev senare känd som en outtröttlig klippa och idrottsledare i föreningen Kallingeringen FK, där han var ordförande i smått ofattbara 70 år i följd.

Boken berättar även om det anrika tegelbruket i Bustorp, som fanns där i nästan 100 år. "Hos polisen i Ronneby" beskriver polisens verksamhet i såväl dåtid som nutid med exempelvis bilder från 1960-talet på Ronnebys första polisbil, cykelauktion hos polisen, trafikundervisning på Johannishusskolan och när brandbilen krockade i Domushörnan för precis 50 år sedan. På bild finns också den gamla fyllekärran i vilken forna tiders fyllerister forslades genom staden till allmän beskådan.

"Silverforsen – stället som stillar stressen", berättar om både den gamla festplatsen dit dåtidens största artister i Sverige kom på besök, och om Blekingestugans historia från Rebecka Svensson fram till i dag när kaffe och våfflor snart kan njutas i stugan igen. Om hur livet var i Kallinge för 23 år sedan, handlar "Kallinge anno 1991 – samhälle i förvandling" om. Kapitlet är en fortsättning från 2013 års bok om ett mycket händelserikt år i Kallinges historia.

"Människor i media förr och nu" belyser ett ämne som det sällan eller aldrig skrivits om. På 34 sidor berättar där åtta journalister om sig själva och sin syn på journalistik ur ett lokalt perspektiv.

"På och kring torget i Ronneby" skildrar profiler bland torghandlare och torgbesökare, men även en del om affärer som skiftat form, plus något om olika uppsättningar av Ronneby Blodbad åren 1989-2012.

Utöver detta bjuds det på många andra saker i "Ronnebyboken"2014. Till exempel i det 53 sidor långa kapitlet "En brokig blandning bilder", som handlar både om människor, platser och händelser i stort och smått genom åren.

"Ronnebyboken" 2014 är den sjätte i ordningen av Tommy Nilssons böcker om livet och människorna i Ronneby kommun. Böckerna är mycket eftertraktade samlarobjekt och svåra att få tag i efterhand, då de säljs slut snabbt. Dock kan något enstaka exemplar av årgång 2001, 2011, 2012 och 2013 fortfarande finnas kvar, hör med Tommy Nilsson om detta!