Innehållet i boken

Tommy Nilssons nya bok Förr och nu i Ronneby kommun, årgång 2015, är på 256 sidor och innehåller hela 309 bilder i färg och svartvitt.

I boken möter du omkring 1 800 människor på bilder. Majoriteten är människor som bor eller har bott i Ronneby kommun. Men även artister och kändisar som i olika sammanhang gästat Ronneby kommun, finns med i boken.

Naturligtvis går det inte här att räkna upp allt som ryms på 256 sidor och 309 bilder i den nya "Ronnebyboken" 2015. Men helt kort följer här något om bokens innehåll, där den äldsta bilden är tagen år 1890 och de yngsta bilderna år 2015.

I bokens inledande kapitel "Året var 1989" får du träffa människor i affärer och företag, men även revyartister och politiker i Ronneby. Mycket av det som var då 1989, är så här ett kvarts sekel senare förändrat eller helt försvunnet.

Likadant är det i kapitlet "Kallinge anno 1991 – samhälle i förvandling". Det Kallinge som skildras här, skiljer sig i många avseenden från det Kallinge som finns i dag 2015.

Kapitlet "Tjo och tjim i Hoby Ekbacke", är en berättelse om Bräkne-Hobys stora mötesplats och festplats. Bland annat möter du på bilder här till exempel Hoola Bandola Band och Sten och Stanley när de uppträdde i Bräkne-Hoby 1974. Men även en tolvårig Sanna Nielsen när hon gjorde succé på Hoby Gammelsönda´ 1997.

I "Från Silpinge NTO till FIF Gnistan", skildras i ett längre kapitel två av kommunens föreningar i text och bild från 1960-talet fram till 2015.

"Från Fridhems gård till Café Mandeltårtan" spänner över en ännu längre tid från sent 1800-tal fram till år 2015. Här handlar det om vad som hänt och förändrats på Fridhems gård och området där intill med Ron, Soft Center, högskolan med mera.

"Filmaren John i Djuramåla" är ett kapitel där John Nilsson (1923-2014) porträtteras. John utförde en kulturgärning utan motstycke under mer än 60 år när han dokumenterade människor, hantverk, miljöer och levnadssätt åt framtiden med sin filmkamera. Med sina många filmer gladde han massor av människor när han åkte runt i bygderna och visade sina unika dokumentationer av ett Sverige, som nu inte längre finns kvar.

"Affärer och företag i centrala Ronneby", är ett längre kapitel om både sådant som fortfarande lever kvar, och sådant som tillhör historien. Massor av profiler du mött eller möter i vardagen, dyker upp här.

"En brokig blandning bilder", är ett långt kapitel med mestadels bilder från förr. Många svartvita bilder från 1950- och 1960-talen på såväl människor, händelser, byggnader och platser, som inte längre finns kvar. Men även något yngre bilder på profiler i Ronneby kommun, som många känner igen.

"Ronnebyboken" 2015 är den sjunde i ordningen av Tommy Nilssons böcker om livet och människorna i Ronneby kommun. Böckerna är mycket eftertraktade samlarobjekt och svåra att få tag i efterhand, då de säljs slut snabbt. Dock kan något enstaka exemplar av årgång 2001, 2011, 2012, 2013 och 2014 finnas kvar, hör med Tommy Nilsson om detta!