Innehållet i boken

I boken möter du mer än 2 000 personer på bilder. Majoriteten av dessa är människor som bor eller har bott i Ronneby kommun. Men även artister, politiker och andra kändisar som i olika sammanhang gästat Ronneby kommun, finns med i boken.

Naturligtvis går det inte här att räkna upp allt som ryms på 256 sidor och 312 bilder i den nya "Ronnebyboken" 2016. Men helt kort följer här något om bokens innehåll, där den äldsta bilden är tagen år 1912 och den yngsta bilden år 2016.

Precis som i 2015 års "Ronnebybok", heter bokens första kapitel "Året var 1989". Där möter du människor från 1980-talets Ronneby kommun i affärer, företag, yrkesliv och föreningar, men också i fritidsaktiviteter, nöjesliv med mera.

Kapitlet "I Kallinge från 1960-talet till 2012", berättar om Kallinge under drygt 50 år och om hur samhället där förändrats. En rad svartvita bilder från 60- och 70-talen, visar ett Kallinge som inte finns kvar, men som många fortfarande har egna minnen av.

Mannen bakom Ronneby kommuns i dag största privata företag porträtteras i kapitlet "Schweizaren som blev Mr Tarkett". Du får där följa Willi Senns liv från födseln i Schweiz 1926 fram till i dag, i en berättelse om hur en man byggde upp ett företag, som 2016 är världens största golvföretag.

I "Torparpojken från Söremark" möter du 86-årige Lasse Thörngren från Kallinge. Läs här om hur Lasse och hans 13 syskon växte upp i ett litet torp i 1930-talets Kallinge, och hur Lasse blev elitidrottsman inom först gymnastik, tyngdlyftning och akrobatik, senare som orienterare, skidåkare och löpare.

I "Minnen från Risatorp" berättar Tommy Nilsson om byn Risatorp från sin egen uppväxt där på 50-, 60- och 70-talen.

"Poeten, tågklareraren, parkarbetaren och radiopratarna" berättar om människor som många sett eller hört. Intervjuerna här är mestadels från sent 1980-tal eller tidigt 1990-tal, men handlar trots detta om en tid som redan nu verkar avlägsen.

"På och kring torget i Ronneby" är ett långt kapitel med massor av människor i bild och text. Förutom lokala profiler hittar du här även politiker som Ingvar Carlsson, Ian Wachtmeister och Mona Sahlin.

Du får se vyer från torgparken i Ronneby 1912, från Ungernmarschen hösten 1956, EPA:s varuhus vid invigningen 1961, olika års demonstrationståg vid Första Maj, se hur "Islänningen" Tage Lilienstrand såg ut 1991, första Sillabordet i Ronneby 1994, och Blomsterfestivalen 2007 och 2008.

I detta långa kapitel möter du också Lalla Hansson, Gert Fylking, Robert Aschberg och komikern Thomas Petersson när de gästat Ronneby vid olika tillfällen, plus människor på alla de fyra stora bankerna i centrala Ronneby.

"En brokig blandning bilder" är ett hela 92 sidor långt kapitel, som spänner över både avlägsna tider och sådant som finns mitt ibland oss i dag på 2000-talet.

Du får till exempel följa med till Öljehults Pepparkaksbageri år 1959, möta killarna I Ronneby BK:s fotbollsskola 1967, och se hur en onsdagsdans i Ronneby Folkets Hus gick till i december 1967. Även invigningen av Domus nya varuhus år 1970, och skolkort från Fredriksbergsskolan år 1936, 1960 och 1964 finns här att beskåda.

Ett längre avsnitt i "En brokig blandning bilder", handlar om Tingshusplanteringen i Ronneby genom åren, där du även får se hur Tingshusplanteringens skapare, stadsträdgårdsmästare Gunnar Odenberger, såg ut på en bild tagen 1956.

I kapitlet får du även möta människor i några av kommunens pensionärsföreningar, se ångslupen Rottne i Ronneby för 65 år sedan, möta dansbandsmusikerna Titti och Benny Blomqvist, ta del av historien kring konditorierna Clarbergs och Vänhem, gå på 100-årskalas i Leråkra bygdegård, och mycket, mycket annat som platsen här inte räcker till att berätta om.

"Ronnebyboken" 2016 blir den åttonde och sista i ordningen av Tommy Nilssons böcker om livet och människorna i Ronneby kommun.